Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Athens Pride


Ως εθελόντρια στο φετινό Athens Pride ( 13-6 Πλατεία Κλαυθμώνος) αποφάσισα να γράψω ένα post απαντώντας σε συχνές ερωτήσεις για το pride...

Πώς ξεκίνησε το pride;
To 1969 σε ένα gay bar στη Νέα Υόρκη το Stonewall Inn μετά από επίθεση της αστυνομίας που στόχο είχε τη, συχνή εκείνη την εποχή, παρενόχληση των lgtb ατόμων οι θαμώνες αντέδρασαν και αντεπιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου που ζητούσε τα αυτονόητα δικαιώματα: να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο, η ανάκληση των νόμων περί σοδομισμού και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων. Την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε πορεία για την ανάμνηση των γεγονότων του Stonewall. Σιγά σιγά έγινε θεσμός και πλέον pride κατά τη διάρκεια του Ιουνίου πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις του κόσμου. Στην Αθήνα, με την τωρινή του μορφή γίνεται από το 2005.

Τι είναι όμως τελικά;
Το pride στην Αθήνα είναι μία ολόκληρη μέρα με διάφορες δράσεις. Υπάρχουν περίπτερα υποστηρικτικών οργανώσεων στην Πλατεία Κλαυθμώνος, συναυλίες και στις 6 η μεγάλη πορεία που περνά από τη Βουλή.

Τι διεκδικεί η lgtb κοινότητα στην Ελλάδα;
1ον Δικαιώματα που στερούμαστε:
Το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο
Το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης
Το δικαίωμα στην τεκνοθεσία
Το δικαίωμα των trans ατόμων να αλλάζουν το κοινωνικό τους φύλο πριν την επέμβαση
2ον άρση των διακρίσεων:
Της λογοκρισίας στη τέχνη με αναφορά σε ομοφυλοφιλία
Των υβριστικών δηλώσεων ακόμα και επίσημων προσώπων προς την lgtb κοινότητα
Της κακοποίησης των lgtb εφήβων από το σχολείο και τις οικογένειες τους

Επίσης με το pride θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ορατοί, ότι δεν κρυβόμαστε ούτε φοβόμαστε. Διεκδικούμε 100% ισότητα και σεβασμό από όλους.

Pride σημαίνει υπερηφάνεια. Δηλαδή είστε περήφανοι που είστε gay;
Όχι. Το να είσαι gay ή straight δεν είναι λόγος ούτε να είσαι περήφανος ούτε να ντρέπεσαι. Είναι ένα χαρακτηριστικό όπως το χρώμα των ματιών. Είμαστε περήφανοι επειδή σε μία κοινωνία που παραμένει ομοφοβική δεν κρυβόμαστε, ζούμε τη ζωή μας όπως θέλουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας.

Είμαι gay αλλά είμαι μια χαρά. Γιατί να έρθω στο pride;
Δηλαδή αρκείσαι στο να έχεις λιγότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους; Να είσαι πολίτης 2ης κατηγορίας; Να δέχεσαι ομοφοβική συμπεριφορά εσύ, οι φίλοι σου, οι γνωστοί σου; Δε σε πειράζει τίποτα από όλα αυτά;

Είμαι gay αλλά δε θέλω καμία σχέση με τις κραγμένες-τρανς-τραβεστί κλπ που μαζεύονται στο pride.
Τότε είσαι το ίδιο ομοφοβικός με πολλούς straight που κατηγορούν εσένα. Το pride είναι για όλους και όχι για αυτούς που έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Το νόημα έιναι ο καθένας να εκφράζεται όπως θέλει και να επιτρέπει στους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Είμαι straight. Γιατί να έρθω στο pride;
Γιατί υποστηρίζεις τα ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους. Γιατί μπορεί να έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς lgtb και ενδιαφέρεσαι για αυτούς. Γιατί πιστεύεις ότι η συναινετική σεξουαλική συμπεριφορά αξίζει σεβασμό.

Το pride είναι πολύ εμπορευματοποιημένο ή πολύ πολιτικοποιημένο.
Το pride οργανώνεται από εθελοντές και ο χαρακτήρας του μεταβάλλεται. Μπορεί όποιος έχει κάποια καλή ιδέα ή διαφωνεί να συμμετέχει για να το αλλάξει. Υπάρχουν ακόμα και κείμενα διαφωνίας με στοιχεία της διοργάνωσης. Προφανώς δε μπορεί να αρέσει σε όλους. Είναι όμως μία προσπάθεια για έναν κοινό σκοπό που πιστεύω ότι αξίζει να στηρίξουμε.

(Οι απαντήσεις είναι καθαρά δικές μου και δεν αντιπροσωπεύουν το pride ούτε και καμία οργάνωση. Δέχομαι ευχαρίστως παρατηρήσεις και διαφωνίες. Για περισσότερα στο banner δεξιά)

1 σχόλιο: