Τον τελευταίο καιρό που κινούμαι και στο youtube έχω παρατηρήσει μια μεγάλη μερίδα χρηστών που πραγματικά προσβάλλονται προσωπικά όταν θεωρήσουν ότι κάποιος μειώνει την Ελλάδα η αντίθετα φουσκώνουν από περηφάνεια μιλώντας για τον Μέγα Αλέξανδρο, τις Θερμοπύλες κλπ. Μόνη τους έννοια είναι να εξυψώσουν το έθνος και να φροντίσουν για τη διατήρηση του. Δε θα ασχοληθώ με τις ανοησίες που κατά καιρούς γράφονται από εθνικιστές αλλά θα μπω στον πυρήνα του ζητήματος: τι είναι τελικά το έθνος; και πόση σημασία έχει;
Αντιγράφω από τη Βικιπαιδία: Έθνος ονομάζεται ένα σύνολο ανθρώπων που μοιράζονται κοινά γνωρίσματα που διακρίνουν το σύνολο αυτό, σε παγκόσμια κλίμακα. Τα κυριότερα από τα γνωρίσματα αυτά μπορεί να είναι η φυλή, η γλώσσα, το θρήσκευμα , η κοινή ιστορία και πολιτισμός και η γεωγραφική καταγωγή. Ιστορικά όμως, βασικότερο στοιχείο για την ύπαρξη ενός έθνους είναι η ανάπτυξη της εθνικής του συνείδησης, δηλαδή ο ιδεολογικός παραγκωνισμός των υπόλοιπων στενότερων ή και ευρύτερων ομαδοποιήσεων, χάριν του εθνικισμού.
Ας τα δούμε ένα-ένα:
Γλώσσα: Ίσως το πιο σημαντικό κοινό στοιχείο. Όμως: η γλώσσα είναι κυρίως στοιχείο επικοινωνίας. Δηλαδή κάποιος μαθαίνει μια γλώσσα για να επικοινωνήσει με τους άλλους. Για αυτό αν κάποιος αλλάξει γεωγραφική περιοχή μαθαίνει τη γλώσσα της ή πλεόν όλοι μαθαίνουμε αγγλικά για να επικοινωνούμε σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης από τους εθνικιστές δε θεωρείται σε καμία περίπτωση Έλληνας κάποιος που ήρθε στην Ελλάδα και έμαθε τη γλώσσα.
Θρήσκευμα: Αυτό σαφώς και δε το δεχομαι με τίποτα. Το θρησκευτικό πιστεύω είναι προσωπική επιλογή του καθενός. Όχι δεν είμαστε με το ζόρι Χριστιανοί Ορθόδοξοι επειδή αυτό επικρατεί. Αφήστε που αν γίνει μια αντικειμενική έρευνα (και όχι πχ με βάση πόσοι βαπτίστηκαν όταν ήταν μωρά!) δεν νομιζώ να βγαίνει και πολύ μεγάλο το ποσοστό.
Κοινή καταγωγή: Άλλος ένας μύθος! Όποιος ψάξει λίγες γενιές πίσω το γενεαλογικό του δέντρο θα διαπιστώσει ότι αρχίζει να διασκορπίζεται με μεγάλη ταχύτητα. Μόλις 20 γενιές πριν ο καθένας έχει 1.048.576 προγόνους! Πόσο ανόητος μπορεί να είναι κάποιος για να πιστεύει ότι όλοι ζόυσαν στην ίδια περιοχή με αυτόν, μιλούσαν την ίδια γλώσσα, είχαν το ίδιο θρήσκευμα; Πόσο μάλλον όταν πάμε χιλιάδες χρόνια πίσω..
Ιστορία: Για την καταγωγή τα είπαμε. Τη ιστορία πως την οικειοποιούμαστε; Οι "ιστορικοί" μας πρόγονοι είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με μας εκτός από το ότι ζούμε στον ίδιο χώρο και μιλάμε μια παρόμοια γλώσσα. Μάλιστα πολλές φορές οι ίδιοι θεωρούσαν ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους! (ας πούμε οι Αθηναίοι με τους Μακεδόνες)
Προσωπικότητα ανθρώπων και ήθη/έθιμα: Το πρώτο είναι εντελώς αφελής άποψη και στηρίζεται σε ατάκες όπως "οιΈλληνες είναι φιλότιμοι, οι Αλβανοί είναι κλέφτες", χωρίς καμία επιστημονική βάση. Τα ήθη και τα έθιμα ήταν όντως κάποτε τοπικά λόγω της περιορισμένης επικοινωνίας. Σήμερα όμως οι περισσότερες συνήθειες μας είναι παγκόσμιες ενώ η ηθική του καθενός εξαρτάται περισσότερο από τη οικογένεια και τη μόρφωση του.
Και ας πάμε στο τελευταίο: Εθνική συνείδηση. Δηλαδή; Απλά μια ψευδεύσθηση! Ότι κάτι μας συνδέει όσους λεγόμαστε Έλληνες (Τι;) σε συνδυασμό με έναν πρωτόγονο φόβο προς το διαφορετικό. Η εθνική συνείδηση χρησιμοποιήθηκε και χρησημοποιείται κατά κόρον από τους πολιτικούς που προσπαθούν να τη ενδυναμώσουν. Είναι η πιο έυκολη χειραγώγηση (μαζί με τη θρησκεία) γιατί "χτυπάει" στο συναίσθημα και όχι στη λογική. Πόσο εύκολα πείθεται ο κόσμος όταν κάποιος του "δείχνει" τον εχθρό; Πολύ όπως φαίνεται...
Θα κλείσω με μια δική μου ευχή. Να γίνει κάποτε ο κόσμος ένα. Χωρίς σύνορα και τεχνητές ομαδοποιήσεις, μίση και ρατσισμό. Όχι να χαθεί η διαφορετικότητα που υπάρχει, αντίθετα να γίνει ατομική, να κοιτάμε τον άνθρωπο και όχι το απρόσωπο έθνος που τον έχουμε κατατάξει...
Σύμπτωση. Τη δευτέρα μίλαγα με μια κοπέλα που σε μιά φάση είπε κάτι του στυλ "αυτούς τους αλήτες που καίνε τη σημαία πρέπει να τους κλείνουν μέσα (στη φυλακή)" Και εγώ είχα μείνει κάπως έτσι:
ΑπάντησηΔιαγραφή0.ο
Γενικά θεωρούσε έγκλημα το να καίει κανείς τη σημαία, και το θύμα σε αυτό το έγκλημα είναι αυτή γιατί θίγονται τα συναισθήματά της. Μιλάμε για πολύ ευαισθησία.
Αν και δε θα έκαιγα ποτέ μια σημαία (δε μ'αρέσει σαν συμβολισμός η καταστροφή) είναι πραγματικά αστεία η "ευαισθησία" των εθνικιστών. Τόσο πολλή για τα άψυχα (σημαίες, ονόματα κλπ) τόσο λίγη για τους ανθρώπους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ σημαία μεμονομένα δεν θα έκαιγα. Αν τις είχα όλες μαζί μαζεμένες αλλάζει το πράμα >:D
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω να προσθέσω ούτε μιά λέξη παραπάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα.