Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Αγόρι ή κορίτσι;

Ένα από τα φαινομενικά πιο σταθερά ανθρώπινα δίπολα είναι το φύλο. Συνέχεια πέφτουμε πάνω σε δυο κουτάκια που μας καλούν να διαλέξουμε άντρας\γυναίκα. Οι περισσότεροι δε το σκέφτονται καν και θεωρούν αυτονόητο ότι το αγόρι ή κορίτσι που θα φωνάξει η νοσοκόμα στο μαιευτήριο μπορεί να καθορίσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. Είναι όμως έτσι για όλους; Καταρχάς ας διαχωρίσουμε τα είδη του φύλου:
Το βιολογικό φύλο. Το βιολογικό φύλο μοιάζει προκαθορισμένο από τη γέννηση μας και απόλυτα διπολικό. Ωστόσο, περίπου 0,05% του πληθυσμού έχει από τη γέννηση του βιολογικά στοιχεία και από τα δύο φύλα. Οι μορφές του ερμαφροδιτισμού ποικίλουν και δεν επιλέγουν όλοι να ταυτοποιηθούν απόλυτα με ένα από τα δύο φύλα μέσω εγχείρησης. Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που αν και γεννήθηκαν με τα βιολογικά χαρακτηριστικά ενός φύλου αισθάνονται σε κάποια στιγμή της ζωής τους ότι βρίσκονται σε λάθος σώμα. Δηλαδή θα ήθελαν, μερικά ή ολικά, να έχουν τα σωματικά χαρακτηριστικά του αντιθέτου φύλου από αυτό που γεννήθηκαν. Αυτό διορθώνεται με την εγχείρηση διόρθωσης φύλου. Τα περισσότερα τρανς άτομα που υποβλήθησαν σε τέτοια εγχείρηση και απέκτησαν το σώμα που ήθελαν, έζησαν πολύ πιο ευτυχισμένα και ολοκληρωμένα, παρά τον ρατσισμό που δυστυχώς δέχονται από παντού.
Το κοινωνικό φύλο. Αρχικά έχουμε την κοινωνική ταυτότητα φύλου. Δηλαδή ως τι φύλο μας βλέπει η κοινωνία. Οι περισσότεροι προτιμούν να αντιμετωπίζονται με βάση το φύλο που εκφράζεται στο σώμα τους, ωστόσο και πάλι υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να αντιμετωπίζονται ως το αντίθετο φύλο χωρίς να έχουν κάνει (ή να έχουν κάνει μερική) αλλαγή στο σώμα τους. Επίσης υπάρχουν αρκετοί που προτιμούν να εμφανίζονται μία ως το ένα φύλο και μία ως το άλλο, ως κάτι ανάμεσα ή απλά δε τους νοιάζει.
Επίσης το κοινωνικό φύλο περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο σύνολο κανόνων και συμπεριφορών που "ταιριάζουν" στο ένα ή στο άλλο φύλο. Από το ντύσιμο, την ομιλία, τα ενδιαφέροντα, ως το επάγγελμα, τον τρόπο διασκέδασης και τις απόψεις όλα κοινωνικά κατασκευάσματα που αλλάζουν από εποχή σε εποχή και καθορίζουν την "αρρενωπότητα" και τη "θυληκότητα". Μέγιστες "αξίες" αλλά για ποιό λόγο; Αλήθεια γιατί είναι μειωτικό να φορέσει ένας άντρας φούστα και να κάνει χαριτωμένες κινήσεις; Προφανώς δεν υπάρχει καμία λογική αλλά τα στερεότυπα είναι καλά εγγεγραμένα στον εγκέφαλο και κάνουν ότι μπορούν για να περιορίσουν την ελευθερία των ανθρώπων. Σκεφτείτε μια στιγμή τι μέρος του ντυσίματος, της συμπεριφοράς και των ασχολιών σας είναι μέρος της προσπάθειας να ταυτιστείτε με τη στερεοτυπική συμπεριφορά του φύλου σας και θα εκπλαγείτε. Προφανώς οι άνθρωποι που αποκλίνουν από αύτη τη συμπεριφορά δεν επιθυμούν απαραίτητα να αλλάξουν την κοινωνική ταυτότητα φύλου ή το σώμα τους. Επίσης πολλοί αλλάζουν από το ένα κοινωνικό φύλο στο άλλο σε στιγμές ή περιόδους της ζωής τους και άλλοι που προτιμούν μια ουδέτερη ή ανδρόγυνη εμφάνηση και συμπεριφορά.
Σεξουαλική ταυτότητα. Πιο απλά με ποιούς θέλει κανείς να κάνει σέξ. Δηλαδή με κάποιον, ή κάποιους (ή όλους) από όλους τους συνδυασμούς βιολογικού και κοινωνικού φύλου που περιγράφηκαν παραπάνω. Περίπλοκη η ανθρώπινη φύση ε; Η σεξουαλική ταυτότητα περιγράφει την επιθυμία και όχι τις σεξουαλικές πρακτικές και προφανώς δεν έχει σχέση με την κοινωνική ταυτότητα φύλου. Δηλαδή κάποιος που αυτοπροσδιορίζεται ως gay άντρας ακόμα και αν έχει θυληπρεπή συμπεριφορά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άντρας.
Σεξουαλική συμπεριφορά. Όχι δεν είναι το ίδιο με τη σεξουαλική ταυτότητα. Η σεξουαλική συμπεριφορά αναφέρεται στις σεξουαλικές πρακτικές. Δηλαδή μια γυναίκα που επιθυμεί να είναι με γυναίκες αλλά για κοινωνικούς λόγους πηγαίνει με άντρες είναι ομοφυλόφυλη άσχετα από το αν η σεξουαλικές πρακτικές της είναι ετρεροφυλόφικες. Ακόμα άτομα με την ίδια σεξουαλική ταυτότητα και επιλογές συντρόφων μπορούν να έχουν διαφορετικές σεξουαλικές πρακτικές. Δηλαδή ένας straight άντρας που προτιμά να έχει τον παθητικό ρόλο στο σεξ παραμένει ετεροφυλόφυλος παρότι δεν ακολουθεί την "καθερωμένη" σεξουαλική συμπεριφορά.
Δεν είμαι ειδικός και έγραψα αυτό το άρθρο με βάση την εμπειρία μου και όσα έχω διαβάσει οπότε πιθανόν να υπάρχουν λάθη. Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι το ανθρώπινο φύλο και η σεξουαλικότητα είναι ρευστά και απέχουν πολύ από το να είναι άσπρο-μαύρο. Θα έλεγα ότι υπάρχουν τόσα φύλα και σεξουαλικότητες όσα οι άνθρωποι. Θεωρώ απαράδεκτο να καταπιέζονται και να υποφέρουν άνθρωποι επειδή δε χωράνε στα στενά καλούπια της κοινωνίας. Ακόμα και οι φιλελεύθερες ταμπέλες είναι μερικές φορές δεσμευτικές και όσες και να είναι δε μπορούν να περιγράψουν τον καθένα με ακρίβεια. Αυτός είναι και ο λογος που έχω το queer στο προφίλ μου. Δε θέλω, όσο μπορώ, να βάζω στον εαυτό μου και στους άλλους ταμπέλες, είμαστε ο καθένας κάτι ξεχωριστό...

2 σχόλια:

  1. Είναι αλήθεια πως ως προς το φύλο όλοι κινούμεθα πάνω σε μιά κλίμακα που στο ένα της άκρο είναι το απόλυτο αρσενικό και στο άλλο το απόλυτο θηλυκό. Και όπως ξέρουμε απόλυτα δεν υπάρχουν στον κόσμο μας.Το θέμα είναι πολυπαραγοντικό και παίζει διαχρονικά.
    Εχω να παρατηρήσω μόνο ότι τις τελευταίες δεκαετίες που έχει αρχίσει κάποια απελευθέρωση στα στεγανά των δύο φύλων έχει δοθεί και υπέρμετρη υπεραξία στο σεξ, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζονται τα καλά της απελευθέρωσης.
    Για μένα το σεξ δεν είναι αξία, είναι ευχαρίστηση, εκτόνωση, φόρτωση ενέργειας, προσπάθεια αποφυγής μοναξιάς και κυρίως μέσον.
    Δεν είναι προσωπική αξία!!!
    Προσωπική αξία και κεφάλαιο όμως είναι να γνωρίζεις και να αγαπάς τον εαυτό σου. Τον μέσα και τον έξω. Κι αν αυτό το καταφέρεις στη ζωή σου είσαι πραγματικά πετυχημένος και ευτυχισμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή