Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009

Θρησκευτικός όρκος

Είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί που αναλαμβάνουν κάποιο αξίωμα αλλά και οι μάρτυρες στα δικαστήρια δίνουν θρησκευτικό όρκο. Οι φοιτητές που παίρνουν πτυχίο όμως; Και μάλιστα οι φοιτητές των θετικών επιστημών; Κι όμως. Οι πτυχιούχοι του τμήματος θετικών επιστημών δίνουν έναν καθαρά θρησκευτικό όρκο ενώ ο πρώτος του έτους που εκφωνεί τον όρκο βάζει το χέρι στο ευαγγέλιο! Για του λόγου το αληθές:

Δεν είναι πραγματικά απαράδεκτο φοιτητές που τελείωσαν μια σχολή η οποία υποτίθεται ότι προάγει τη λογική σκεψή, υποστηρίζει το πείραμα και την παρατήρηση να πάιρνουν το πτυχίο τους και να ορκίζονται σε μια φανταστική μεταφυσική οντότητα; Δηλαδή να βασίζονται στη "χάρη του Θεού" για να ασκήσουν ένα επάγγελμα που σκοπός του είναι η κατανόηση του φυσικού κόσμου κια η μετάδοση αυτής της γνώσης στη νέα γενιά! Χώρια που η θρησκευτική ελευθερία πάει περίπατο! Κανείς δε ρωτήθηκε αν είναι πιστός κάποιας άλλης θρησκείας, άθρησκος ή άθεος. Όλοι οι φοιτητές του τμήματος θεωρήθηκαν εκ των προτέρων πιστοί χριστιανοί ορθόδοξοι!
Φέτος πάντως στην ορκομωσία του φυσικού έτυχε και ήταν πρώτη μια άθεη (bozonio:)). Επομένως ούτε χέρι στο ευαγγέλιο ούτε "ο Θεός βοηθός"! Μια μικρή προσωπική επανάσταση στην προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας μας που πολλοί προσπαθούν να μας επιβάλλουν...

15 σχόλια:

 1. Δηλαδή τι έκανες? Δεν είπες "ασκούντες ταύτην δίκην θρησκείας..."? Και γιατί δεν μας κάλεσες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν είπα την τελευταία πρόταση αλλά μάλλον κανείς δε το πρόσεξε! Δεν ήξερα ότι ήθελες να έρθεις Vagelford :) Επί της ουσίας συμφωνείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ. Εμένα μου είχε κάνει πολύ μεγάλη και άσχημη εντύπωση κυρίως η φράση "ασκούντες ταύτην δίκην θρησκείας..." και μετά το "ο θεός βοηθός εν τω βίω".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιατί δεν αφήνεις και ένα μαιλ να σου γράφουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εγώ δεν συμφωνώ. Η κοινωνία μας έχει γίνει τόσο υποκριτική και γώ είμαι τόσο απελπισμένη που μόνο ο Θεός μπορεί να μας σώσει!!!!!!
  Σκεψου σε τι αδιέξοδο βρίσκομαι με τους ανθρώπους που ενώ δεν πιστεύω (ούτε και με νοιάζει) η ύπαρξη του θεού συχνά αναφωνώ
  ΒΟΗΘΕΙΑ ΘΕΕ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ανώνυμος
  Ο λόγος είναι απλά για να αποφεύγω τα spam. Πάντως έχω σαν σκέψη να κάνω ένα καινούριο mail μόνο για το blog. Προσεχώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. λολ, τι είναι αυτό; Απαράδεκτος όρκος. Κάποια τσακάλια στο ίδρυμα διατηρούνε τον όρκο σε αυτή την απαράδεκτη μορφή. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την υπόσχεση που δίνουν σε όλα τα ανώτερα ιδρύματα της χώρας αλλά στο ΤΕΙ Κοζάνης που ορκίστηκα πρόσφατα ο όρκος ήταν γραμμένος σε Νέα Ελληνικά και δεν υπήρχε καμία αναφορά σε Θεούς και πράσινα άλογα. Αυτό που έχεις επισυνάψει ποιος ξέρει από πότε και από ποιόν είναι γραμμένο... Ελπίζω με τις ανάλογες κινήσεις σας να αλλαχθεί άμεσα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Και Μη Χειρότερα...
  Συγχαρητήρια για την επανάσταση girl!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. και στο Πάντειο μια από τα ίδια,αυτό το "εξερχόμενοι" δε,σε μία σχολή στην οποία οι φοιτήτριες είναι πλειοψηφία είναι εντελώς εξόφθαλμο.απαρχαιωμένα πατριαρχικά ελληνικά πανεπιστήμια..εννοείται δεν τον διάβασα;) παρεπιπτόντως,ωραίο το blog σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Το "εξερχόμενοι" δεν το είχα προσέξει, αν και για να αλλάξουν όλα τα πατριαρχικά στη γλώσσα έχουμε πολύυυ δρόμο... Βρωμιστεράκι και ant thnx για τα καλά λόγια :) Ελπίζω να περνάτε πότε πότε καμιά βόλτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Όπως είχε πει και ο Hawking πρέπει να κατανοήσουμε τους νόμους και τα φαινόμενα που διέπουν την φύση γιατί έτσι θα καταλάβουμε πως σκέφτεται ο θεός.Πέραν από την βοήθεια στον άνθρωπο που έχουν ως στόχο οι θετικές επιστήμες δεν παύουν να αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι υπάρχει θεός.Σωστά λοιπόν υπάρχει αυτός ο όρκος γιατί ‎"Η επιστήμη χωρίς πίστη είναι αδυναμία, η πίστη χωρίς επιστήμη είναι τυφλή" Α.Εinstein

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πρώτον τα 2 σχόλια σου για τον Hawking και τον Einstein είναι παρερμηνείες. Ο Hawking είναι θετικιστικής και πιθανότατα άθεος, στο σχόλιο του αναφέρεται στη φύση-θεό. Ο Einstein δεν πίστευε σε προσωπικό θεό και το πασίγνωστο σχόλιο που παραθέτεις είναι απομονωμένο από το κείμενο του και του δίνεται άλλη σημασία. Ολόκληρο το κείμενο: http://www.update.uu.se/~fbendz/library/ae_scire.htm
  Δεύτερον και όλοι οι γνωστοί επιστήμονες να ήταν πιστοί χριστιανοί αυτό δε λέει τίποτα για τους υπόλοιπους. Και ένας άθρησκος να υπάρχει δεν είναι σωστό στον όρκο να αναφέρεται επίκληση για βοήθεια στο θεό.
  Τρίτον εάν είχες διαβάσει λίιιγο το blog θα καταλάβαινες ότι για μένα ακριβώς ο επιστημονικός τρόπος σκέψης με οδήγησε πολύ σύντομα στην απόρριψη της ιδέας του θεού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εγώ προσωπικά μέσα από την επιστήμη πίστεψα γιατί αυτή την αποδεικνύει καλύτερα από την στεγνή θεολογία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. http://dasarxeio.com/2013/05/14/701/

  ΑπάντησηΔιαγραφή